Dagtrips

terug

Dovrefjell

Nationaal Park Dovrefjell ligt op ongeveer 40 autominuten rijden en beschikt over een unieke flora en fauna. Zo maak je een goede kans om oog in oog te komen staan met een groepje muskusossen! Deze oerdieren komen in Europa alleen hier voor! Wees wel voorzichtig en houd afstand (min. 200mtr.)

Vanaf het moderne uitzichtspunt Snøhetta (bij Hjerkinn) kun je korte en langere tochten door het gebied maken.  Elanden en rendieren komen in dit gebied ook veel voor net als veel bijzondere vogels. Fokstumyra is een moerasachtig deel waar prachtige wandelingen te maken zijn.

Snøhetta           met de bus    muskusossafari    per paard   fotosafari sledehondentocht

Ook het Rondane (via Dombås 50 min. rijden) is een fotogeniek berglandschap met prachtige wandelroutes.

Åndalsnes

Om van Breigutu gård naar de fjord te komen, maak je een spectaculaire rit door het Romsdal. De rivier Rauma slingert zich door een nauwe kloof en stort haar blauw-groene water door stroomversnellingen en watervallen (o.a. Slettafossen, Kyllingfossen en Vermafossen) naar de fjord.

Langs de rivieroever, over vele spoorbruggen en tunnels, loopt de beroemde Raumabanen spoorlijn van Åndalsnes naar Dombås. Een tochtje met deze trein is heel  speciaal. Een paar kilometer voor je Åndalsnes bereikt passeer je de hoogste verticale bergwand van Europa, Trollveggen.

Åndalsnes zelf is een klein havenstadje, gezellig door de vele cruiseschepen die er aanleggen. Het Norsk Tindensenter is ook zeker een bezoek waard. De fjord zelf nodigt natuurlijk uit tot vissen! Vanaf de oever zowel als vanuit een bootje is vangst bijna gegarandeerd. Vraag Piet waar je moet zijn….

Trollstigen/Geiranger

E136 richting Åndalsnes, linksaf weg 63 het Isterdal in.

De Trollstigen is een haarspeldweg omhoog, spectaculair. Neem ook een kijkje vanaf het prachtig aangelegde uitzichtpunt!

Vervolgens de pont Linge-Eidsdal en de afdaling Ørnevegen (adelaarsweg) naar Geiranger. Mogelijkheid om de prachtige vaartocht naar Hellesylt te doen en de watervallen 7 Gezusters te zien.

Na Geiranger moet je eigenlijk nog even doorrijden om het punt Dalsnibba te bezoeken. Geiranger en Trollstigen kunnen in het hoogseizoen erg druk zijn….

Jotunheimen/Valdres Flya Breigutu gård-Lesja-Slådalsvegen(tol)-Vågåmo. Hierna weg 51 richting Randsverk. Je rijdt nu Jotunheimen binnen, het rijk van de reuzen. Bij Randsverk kun je linksaf een klein tolweggetje in naar een van de hoogste bergen van Noorwegen, Glittertind. Het weggetje eindigt bij Glitterheim, een trekkershut. Schitterende wandelomgeving. Volg je weg 51 verder, kom je langs een prachtige stroomversnelling, Ridderspranget, bekend uit Hendrik Ibsens Peer Gynt.

Bij Gjendesheim is het mogelijk om per boot naar het beginpunt van de beroemde wandeling naar Besseggen te komen. De hoogvlakte Valdres Flya biedt een bijna onaardse aanblik, het is een indrukwekkend landschap met bijzondere flora en fauna. Ook zijn er grote kudde’s (tamme) rendieren.

De terugweg kan langs dezelfde weg maar als je in Randsverk rechtsaf gaat (weg 267) kom je langs de rivier Sjoa waar veel geraft wordt. Via Otta terug naar Breigutu gård.

Atlanterhavsvegen

Een indrukwekkend stuk weg met schitterend gebouwde bruggen over een aantal eilandjes voor de kust. De Atlantische Oceaan ligt helemaal open voor je.

Breigutu gård E136 naar Åndalsnes, hierna weg 64 richting Molde. Pont Afarnes-Sølsnes.    Molde, de rozenstad, is een bezoek zeker waard.

Daarna weg 663 nemen richting Kristiansund. De terugweg kan via Sunndalsøra-Oppdal-Dombås-Lesja.

Een mooie maar vrij stevige tocht, neem royaal de tijd.

Ålesund

Een prachtige stad aan het fjord, bekend om haar historisch centrum in Jugendstil stijl en vissershaven. Bezoek ook het restaurant/uitzichtpunt hoog boven de stad aan het eind van een lange, lange trap.

Voor wie eens uitgebreid wil winkelen: koopcentrum Amfi Moa heeft meer dan 150 winkels.

Ålesund is vanuit Breigutugård goed bereikbaar via de E136, hier en daar zijn gedeeltes tolweg.

Trondheim

De universiteitsstad Trondheim is een levendige en leuke stad met een prachtig historisch centrum. Hoogtepunten zijn natuurlijk de Nidaros kathedraal en de oude stadsbrug over de rivier Nidelva.

Wie geen engte- of hoogtevrees heeft kan genieten van het uitzicht vanuit de toren van de dom. In augustus worden de Olavsdagene gehouden met veel kunst, cultuur en muziek. De route naar Trondheim is eenvoudig, neem in Dombås de E6 en rij via Oppdal, Berkåk en Melhus naar de stad aan het fjord.

Bjorli

een typisch wintersportplaatsje met schitterende afdalingen en een nieuw aangelegd centrum met restaurantjes en winkeltjes. Bjorli is een van de meest sneeuwzekere plaatsen van het land zodat er al vroeg in de winter tot aan pasen volop geskied kan worden.