Seizoen 2019

De herfst is aangebroken met schitterende kleuren en af en toe al nachtvorst. Tijd om achterom te zien naar een fijn seizoen!

Veel gasten, sommige voor de derde, vierde keer, uit alle windstreken en allemaal tevreden. De recenties in de gastenboeken en op internet spreken boekdelen. Het was een warme zomer, gelukkig minder droog dan de vorige, waardoor de natuur zich van haar mooiste kant liet zien.

Veel gasten maakten hun eigen mini-safari waarbij opvallend veel elanden, edelherten, reeen en rendieren werden gespot!

Ook de forelvisserij verliep prima, er zijn heel wat forellen gevangen en gegeten. Nordy heeft weer vele vriendjes en vriendinnetjes gemaakt, hij heeft ontelbare ballen opgehaald, zoveel dat hij er op het laatst bijna genoeg van had….

De winter was vanaf nieuwjaar sneeuwrijk, nu en dan een flinke sneeuwstorm en tussendoor veel heerlijk winterweer.

Het kouderecord van 2018  (-39˚C) hebben we niet gehaald maar het was best wel fris! Onze wintergasten vermaakten zich op ski’s of langlaufers en genoten van een “echte ouderwetse” winter waarbij het in de lange avonden bij een heerlijk houtvuur heerlijk uitrusten was..

 

Zomer 2018

 Een lange en mooie zomer ligt achter ons. Wat het weer betreft viel de lange droge periode het meeste op. Wekenlang viel er geen drup regen en waren de temperaturen hoog. Buurvrouw Sigrun noemde het “fint turistvær menn dårlig landbruksvær” Prima toeristenweer maar slecht boerenweer! We moesten een verbod op het stoken van kampvuren invoeren en zelfs de openhaard in Matsros bleef uit wegens het kurkdroge grasdak! De weilanden kleurden geel en het gras groeide slecht. De beek waaruit we water naar de landerijen en de speelvijver kunnen brengen viel zelfs zo goed als droog! Gelukkig kwam er eindelijk een einde aan de droogte en kwam het met de oogst toch nog goed. Onze gasten vermaakten zich prima met lange en kortere uitstapjes en ook op en rond de boerderij was er veel plezier. Een hoogtepunt vormde een tochtje met 10 kinderen in de kar achter de tractor naar de waar iedereen spontaan het water in rende om heerlijk te badderen….
Er waren weer veel nationaliteiten vertegenwoordigd, gasten uit de VS en zelfs helemaal uit Brazilië bezochten Breigutu gård.
Opvallend veel gasten trokken Reinheimen in en de kinderen kwamen vaak terug met prachtige rendiergeweien die ze gevonden hadden. Ook werden er muskusossen, elanden, rendieren, bevers, vossen en zelfs een veelvraat(?) gespot. De vangsten van forel in de rivier bij de boerderij vielen helaas wat tegen maar het fjord bij Åndalsnes bleek nog steeds vol te zitten met heerlijke kabeljauw en koolvis.
Al met al een topzomer met superleuke gasten waarvan sommige al voor de vierde keer ons bezochten.

Winter 2016/2017

Het is april, tijd om terug te kijken op de afgelopen winter. Hoewel, afgelopen,… de sneeuwvlokken vliegen hier nog rond en de temperatuur is net boven nul… Het was een mooie winter. Sneeuw, veel sneeuw af en toe maar geen extreme kou, min 25 nu en dan, geen min 35 zoals we ook wel beleefden. En veel zonnige dagen met prachtige blauwe luchten boven witte bomen, bergen en weilanden. Meer wintergasten dan vorige jaren waren er ook. Mensen zijn blijkbaar op zoek naar het beleven van een echte winter sinds die in de rest van Europa lijkt te zijn verdwenen. En ze troffen het enorm. Wat is er gesleed, geskied, gelanglaufd, geschaatst! De rivier was wekenlang met een dikke ijslaag bedekt en vormde de ideale schaatsbaan. Het ijs was zo helder dat we de forellen er doorheen konden zien. De hellingen rondom de boerderij waren perfect voor de sleetjes en de sneeuw was super voor het maken van sneeuwpoppen. Natuurfotografen en sportievelingen kwamen ook aan hun trekken: een Zwitsers echtpaar maakte op het Dovrefjell schitterende opnames van de muskusossen. Een Duits echtpaar liep op ski’s de berg tegenover Breigutu gård op en daalde drie maal zo snel ook weer af! Zie op het Gastenboek!

We gaan op naar het zomerseizoen met een extra hytte voor de verhuur: Matsros. Het is een tweepersoons cabin geworden met dezelfde intieme en eigen sfeer als de rest van de onderkomens. We zij er zeker van dat de gasten ook hier zullen gaan genieten.

Welkom bij Nordify!

Zomerseizoen 2016

Het was een vliegende start voor het zomerseizoen 2016,                                                                  de eerste bezoekers kwamen al in april!

De eerste gasten op de sæter Nordstølen konden nog geen gebruik maken van de nieuwe douche en het biologische toilet, door de vele sneeuw van de afgelopen winter kon de bouw pas laat beginnen…

De speciaal aangereisde bouwers Henk en Albert konden zich gelukkig nuttig maken met  het zware werk met de nieuwe hytte Matsros.

Op de sæter kwam, met hulp van schoonzoon Coen, alles toch nog op tijd voorelkaar.

 

En de gasten bleven komen, de hele zomer lang.

Een prachtige verzameling leuke en blije mensen uit alle streken van de wereld.

Er werden lange en korte dagtochten gemaakt, kampvuren gestookt, er werd gewandeld, gevist, geluierd en genoten. Precies zoals we het graag zien!

Opvallend deze zomer was het vele wild wat gespot werd: bevers, kraanvogels, zeearenden, elanden, rendieren (zelfs vanuit Gårdsros!), muskusossen, enz.

Hoogtepunt voor ons was het bezoek van alle kinderen en kleinkinderen in augustus. Full house, zelfs zó vol dat pake en beppe in de caravan moesten overnachten…..

Toen de rust weer een beetje terugkeerde was er weer tijd om verder te gaan met de verbouw van Matsros en het onderhoud van Silkeros, Zegerros en de grote schuur op de sæter.

Vele liters verf zorgden er voor dat alles er ook van buiten weer prachtig bij staat.

 

We kijken terug op een heerlijke zomer en verheugen ons op een even heerlijke winter……

Winter op Breigutu gård

Het is januari. Terwijl in Nederland de wegen door ijzel dagenlang onbegaanbaar zijn, gaat alles hier zelfs bij min dertig graden gewoon door. Treinen rijden op tijd, het verkeer past zich aan. Natuurlijk zijn we er hier ook veel beter op voorbereid: sneeuwschuivers, strooiwagens, motorwarmers, spijkerbanden, sneeuwkettingen, alles zorgt ervoor dat het leven door kan gaan. De lage temperatuur zorgt ook voor vermaak! Bij min 30 kokend water de lucht ingooien levert een plaatselijk sneeuwbuitje op, we zijn bezig geweest zeepbellen te laten bevriezen (helaas mislukt) en het is binnen bij de houtkachel zo lekker als je weet dat de wereld rond de boerderij stijf en verstild is…

Nordy heeft geen last van de kou, hij dartelt in de sneeuw rond en vermaakt zich kostelijk. Ook draagt hij z’n steentje bij aan het winterwerk op het erf: hij heeft geleerd om met de slee brandhout uit de schuur naar huis te transporteren! Het filmpje wat we hiervan gemaakt hebben is inmiddels op facebook al meer dan 1700 keer bekeken!

Wil je dagelijks op de hoogte blijven van de wederwaardigheden hier, volg ons dan ook op facebook!

Er komen al veel boekingen en info-aanvragen binnen voor het komende seizoen. Het belooft weer een gezellige zomer te worden met gasten van over de hele wereld! Wil je daar ook bij zijn? bekijk dan de mogelijkheden op deze site en wacht niet te lang met boeken!

Tot horens, dus!

naam als afbeeldingjpeg

 

 

Zomer 2015 in vogelvlucht

De zomer van 2015 begon pas laat… maar sneeuw en lage temperaturen weerhielden de eerste gasten op Breigutugård er niet van om zich te vermaken. Een groepje gasten uit Singapore  zag voor de eerste keer in hun leven echte sneeuw! En ze konden er niet over uit…schitterend! Wij konden pas half mei naar Nordstølen om Silkeros en Zegerros zomerklaar te maken, en zelfs toen lag daarboven nog een flink pak sneeuw! Toen de sneeuw dan eindelijk verdween ontstond er een nieuw probleem: de rivier kon al dat smeltwater niet verwerken en trad buiten haar oevers. Een brug in de weg naar Nordstølen raakte onbruikbaar! Gelukkig zorgde de wegbeheerder er binnen een paar dagen voor dat onze gasten Silkeros en Zegerros weer konden bereiken. Een wel heeeel blijde gebeurtenis: ons vierde kleinkind werd geboren en kreeg de naam Mats! Een reisje naar Amsterdam kon voor ons niet uitblijven. Gelukkig konden Sjef en Ella ons op de boerderij vervangen. Gelukkig hadden we nog een hytte om naar Mats te vernoemen! We zijn inmiddels gestart met het opknappen. Matsros kan een heerlijke tweepersoons hytte worden, hopelijk klaar in 2016. IMG_4401 De zomer die volgde was druk en met een eindeloze stroom fijne gasten. Van over de hele wereld wisten ze  Nordify te vinden: vanuit Abu Dhabi, Nederland, Duitsland, Wales, Catalonie,Colorado, Belgie, Rusland….enz.   Heel veel kampvuurtjes en gezelligheid. Opvallend was het enthousiasme van de gasten wat betreft de dagtrips vanaf Breigutu gård. We liggen als een spin in haar web. De kinderen vermaakten zich met het nieuwe zwemplek, er werd gevist, gewandeld, gefotografeerd dat het een lieve lust was. In de herfst werd de afslag vanaf de E136 naar Lyftingsmovegen en dus Breigutugård verbeterd. Verkeersveiliger en duidelijker! We gaan de wegwijzers naar Nordify herplaatsen zodra de werkzaamheden zijn afgerond.

De winter viel in november binnen met sneeuw en kou. We noteerden min 21C en 20 cm sneeuw. Of het een witte kerst wordt is nog maar af te wachten, de weerberichten zijn optimistisch… In de bergen lukt het in ieder geval wel!

Effekappe verandert haar naam en wordt Nordify!

 

Hoewel de naam Effekappe bij velen al een bekend begrip is geworden, hebben we toch besloten de naam te veranderen naar

naam als afbeelding

De gasten die we in ons eerste seizoen hebben ontvangen, kwamen voor een klein deel uit Nederland en voor hen was de naam duidelijk maar voor het grootste deel ontvingen we bezoekers van over de gehele wereld en die begrepen niks van de uitdrukking… We hebben met een groepje deskundigen uitvoerig gebrainstormd en we kwamen tot de slotsom dat Nordify de vlag is die de lading van ons aanbod goed dekt.
Nordify is het dus, voortaan!

Op het web:  www.nordify.eu  en  www.effekappe.nl           e-mail [email protected]

icoon2 

Nog een naam: “Gårdsros”, zo noemen we in het vervolg het appartement op de eerste verdieping van het hoofdgebouw. Niet dat we een kleinkind hebben gekregen dat Gård heet, nee Gård betekent “boerderij”en Ros “compliment voor”.

Wintergasten in het appartement Gårdsros op Breigutu gård.

Een zestal internationale studentes uit Trondheim wist de weg naar Breigutu gård te vinden en genoot met veel plezier van hun wintervakantie hier. Er werd geskied, gewandeld, gesneeuwbald, veel plezier gemaakt terwijl de sneeuw het landschap bedekte en de thermometer niet meer boven de min 10 uitkwam. De houtkachel draaide overuren en de warme chocolademelk was amper aan te slepen. Bij het vertrek hadden enige dames de hulp van de tractor nodig: hun vw golf liep vast in een sneeuwduin!

IMG_8611

 

 

 

 

 

Toen we zelf met kerst en oud en nieuw in Nederland waren, logeerden in Gårdsros twee Noorse Belgen die uitstekend werk deden met het vorstvrij houden van waterleidingen enz. Bedankt,
Stijn en Ann!

Komend zomerseizoen bij Nordify met veelbelovend begin.

De boekingen voor komende zomer lopen binnen! Er worden inlichtingen gevraagd, mensen leggen data vast, boekingsites moeten steeds worden aangepast. Men wil graag komen vliegvissen, bergwandelen, vogels kjken, vuurtje stoken, tractorrijden, de zomerboerderij beleven of gewoon heerlijk komen genieten van de rust en de ruimte.
Het avonturenbos voor de kinderen is een schot in de roos en daarnaast kunnen de gasten komende zomer ook nog genieten van nog meer levende have hier op de boerderij: vanaf begin mei komen er lammetjes! De boerderij naast die van ons verwacht vanaf april lammetjes bij zo’n 230 schapen en daar is altijd een stelletje bij die niet bij de ooi kunnen zijn en nu door ons verzorgd gaan worden. Zaailammen of wouterkes zeggen we in Fryslan, kopplam zegt men hier. Hoe dan ook, een aanwinst! En Nordy krijgt het nog druk!

 

Zegerros in het nieuw. Breigutu gård klaar voor wintergasten. Atelier en timmerwerkplek gemaakt. En dan ook nog tijd overhouden om te vissen in het fjord bij Åndalsnes! Het nuttige en het aangename verenigd…

We zijn een tijdje onbereikbaar geweest op ons blog, technisch probleempje, maar gelukkig vanaf nu weer online! Excuses voor de overlast en hopelijk blijven jullie ons volgen….. Deze keer een extra lange update: Op de zomerboerderij,Nordstølen sæter, zijn we flink bezig geweest met verbouwen van Zegerros.  We wilden graag voor het invallen van de winter de hytte klaar hebben voor gasten en dat was nog een hele klus. Er moest worden geverfd, getimmerd, nieuw worden ingedeeld en vooral worden ingericht. We hebben geprobeerd de sfeer een avontuurlijk tintje te geven, aansluitend bij de omgeving. Er is dan ook gewerkt met natuurlijk en eerlijk materiaal met veel originele elementen. Zegerros werd in het nieuw gestoken… Hoewel de gasten echt back to the basic gaan door het ontbreken van electriciteit, wifi en douche is er ruim voldoende comfort. Het uitzicht op de bergwereld van nationaal park Reinheimen vanuit de woonkamer is adembenemend. We laten het resultaat van de renovatie graag aan jullie oordeel over……reageer maar!

Op Nordstølen staan nu twee prachtige verblijven, Zegerros en Silkeros, klaar als uitvalsbasis voor bergwandelingen, mountainbiketochten, kajak avonturen, natuurbeleving, rendiersafari, jacht, enz. Tijdens het invallen van de herfst viel eens te meer op hoe schitterend de omgeving ook is voor fotografen: ongelofelijke herfstkleuren, het landschap, het noorderlicht, een uitgebreid vogelleven en de grote rijkdom aan wild vragen erom gefotografeerd te worden. Van laatst april tot november zijn Silkeros en Zegerros te huur, in de tussenliggende periode regeert de winter hier en is de sæter onbereikbaar….OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

 

Ook op Breigutu gård hebben we, ondanks zere ruggen en ander ongemak, niet stil gezeten. Omdat in de winter de vakantiehut Benteros niet te bewonen is, temperaturen van -35 zijn hier normaal, moest daar alles winterklaar worden gemaakt: watervoorziening aftappen, boilers demonteren, wc/douche vorstvrij opslaan, sneeuwdicht afsluiten enz. Het appartement in de boerderij is wél wintervast, gelukkig. Een heerlijk plekje voor mensen die de noorse winter eens echt willen beleven. Mensen die op ons eigen terrein willen langlaufen, uitstapjes willen maken in de winterse sprookjeswereld, een dagje willen alpineskiën in Bjorli, de elanden in de tuin willen zien lopen en gewoon genieten van de lange winteravonden bij de warme kachel,  vinden in het appartement een heerlijke accommodatie…

In de zomer hebben we in de grote schuur elk prima werkplekken: Sita heeft hier een atelier voor het maken van haar keramiek en Piet heeft er een mooi timmerplek maar in de winter is het daar veel te koud. Gelukkig is het hoofdgebouw helemaal onderkelderd en is hier genoeg ruimte te vinden voor winterwerkplekken! Sita heeft er een prachtig atelier ingericht om te werken met keramiek en schilderen en Piet heeft er nu een timmerhok om bezig te gaan met het maken van o.a. tuinmeubelen. We zitten niet stil!

Lesja, het dorpje hier heel dichtbij heeft een supermarkt een electrowinkel en een bouwmarkt(je) en Dombås, 20 minuten rijden, heeft een goed winkelaanbod, maar voor enkele inkopen zijn we aangewezen op Otta, 90 minuten naar het oosten door het Gubrandsdal, of Åndalsnes 70 minuten naar het westen door het spectaculare Romsdal. Deze keer kozen we voor een winkeldagje Åndalsnes. Omdat deze plaats aan het fjord ligt, het Romsdalsfjord, namen we natuurlijk een paar hengels mee, misschien was er wat te vangen! Na de bezoekjes aan Rema 1000 en Europris was de auto redelijk gevuld met boodschappen voor een maand en konden we proberen wat vis uit het fjord te halen om de voorraad in de vriezer wat aan te vullen. We probeerden een aantal visstekjes uit en Sita was de eerste die beet kreeg: een ondermaatse Rode Poon. Lekker maar te klein. Vervolgens slingerde ze vakkundig een grote Gevlekte Lipvis aan land. Een erg mooie vis met een prachtig gebit maar….niet lekker. Gelukkig wist Piet met enige moeite de honger naar vis te stillen en ving een flinke Koolvis en een Kabeljauw van 3 kilo! Nog dezelfde avond stond er kabeljauw op het menu. Zeg nu zelf, verser kan het niet!

Stage Leerlingen van praktijkschool Piter Jelles de Brêge uit Leeuwarden liepen stage en maakten een fantastisch avonturenbos voor de kinderen!

Een drietal leerlingen van praktijkschool Piter Jelles de Brêge uit Leeuwarden heeft een 8daagse stage op effekappe gelopen en een fantastisch avonturenbos voor de kinderen van huurders aangelegd. Gerard Zijlstra, Hilbrand Kramer en Jelmer Bremer zijn oud-leerlingen van Piet en hebben de reis naar Noorwegen samen met hun begeleidster Ida Feenstra gemaakt. Spannend, voor de meesten was het de eerste keer dat er gevlogen ging worden, Amsterdam-Oslo per KLM, en ook de treinreis Oslo-Lillehammer-Dombås-Lesja was een helemaal nieuwe ervaring… “super” was het meest gebruikte woord in het sms-contact wat ze onderweg onderhielden.

Super vonden ze ook het onderdak wat ze kregen, Ida de hytte Benteros en de mannen het appartement op Breigutu gård waar ze elk een kamer tot hun beschikking hadden. Na een rondgang over de boerderij en een heerlijke maaltijd lag men al vroeg onder de wol, moe van alle indrukken. De volgende dagen werd er keihard gewerkt: bomen omzagen en tot brandhout of materiaal voor speeltoestellen verwerken, machines gangbaar maken, tractorrijden maar vooral het bosje bij de boerderij omtoveren tot een aantrekkelijk en spannend speelbos voor kleine en grotere kinderen. Verrassend waren de creativiteit en de handigheid van de drie, de enorme energie die ze inzetten en het plezier waarmee gewerkt werd. Een schuilhut, een klauterbaan, schommel, klimboom, zandbak, wipwap en lapse tent verrezen uit hoofdzakelijk natuurlijk materiaal. Het geluid van motorzagen, hamers en schroefmachines was niet van de lucht. De tractor maakte overuren… En elke avond zette Sita met hulp van Ida en de jongens weer een heerlijke maaltijd op tafel om de krachten weer aan te vullen. En daarna was het relaxen bij het kampvuur met een gitaarmuziekje en gezang.

Zondag was een rustdag die werd gebruikt voor een uitstapje door Lordalen naar de zomerboerderij Nordstølen sæter. De schitterende herfstkleuren beschenen door de warme herfstzon waren overweldigend. De hellingen in alle tinten geel en rood, de blauwe lucht, het glasheldere water en de eeuwige sneeuw in de verte maakten een onvergetelijke indruk. Een eitje met spek bakken aan de oever van een rivier, waaruit je het water zomaar kunt drinken… wanneer maak je zoiets mee? Of zwemmen in smeltwater rechtstreeks van de sneeuw? Koud!!!!! Of een eland spotten die in een weilandje rustig staat te grazen? “Super” dus.

We hebben in het volgende filmpje een samenvatting gemaakt van de activiteiten tijdens de stageweek en bedanken nogmaals Hilbrand, Jelmer, Gerard en Ida van Piter Jelles de Brêge uit Leeuwarden voor een onvergetelijke tijd!

filmpje stage…………………………………………

Ondanks het feit dat het al half september is, blijven huurders de weg naar Breigutu gård vinden: komende week komt er een pas getrouwd paartje uit Zweden op huwelijksreis logeren in “the romantic cabin Benteros”, komen er nog gasten uit Beijin, China, en verblijven er jagers in Silkeros.

We zijn op Nordstølen hard bezig om Zegerros op te knappen, er is een tweepersoons slaapkamer gemaakt en de woonkamer wordt erg gezellig met de nieuwe betimmering en authentieke inrichting! Omdat er geen elektriciteit is, moet een aggregaat  de power voor zaagmachine, stofzuiger enz. leveren. We verwachten klaar te zijn voor de eerste sneeuw komt, in het volgende seizoen staan beide Silkeros en Zegerros klaar voor gasten uit de hele wereld om in Reinheimen  te bergwandelen, jagen, vissen, fotograferen, kortom van dit unieke gebied te genieten.

 

Effe kappe i full fart!

De eerste gasten op Breigutu gård reageren meer dan enthousiast op de voorzieningen en activiteiten op en rond de boerderij. Er worden uitstapjes gemaakt naar o.a. het Dovrefjell waar muskusossen gespot worden, er worden mooie forellen gevangen in de rivier vlak achter de boerderij, de elanden werken mee en laten zich zien en zelfs horen en op de zomerboerderij op Nordstølen zijn de oh’s en ah’s niet van de lucht. Het weer zit ontzettend mee, de temperaturen liggen ver boven de 20 graden zodat de gasten optimaal kunnen genieten van alles. Af en toe lijken het franse taferelen op het erf, de barbeque maakt overuren.

mooi

 

 

 

gasten in benteros

 

 

 

 

 

 

Op het grasveld naast de boerderij kamperen onze kinderen en natuurlijk ook de kleinkinderen, ze vermaken zich uitstekend. Bij de kleinkinderen is de trekker favoriet er worden veel ritjes met pake en heit gemaakt.

silke en zeger op de trekker

silke en zeger op de trekker

Een van de gasten heeft een wel heel bijzondere manier van vakantievieren, hij heeft twee belangrijke voorzieningen getimmerd: een schitterende tweepersoons utedo (buiten wc) en een heerlijke fjelldusj ( buitendouche) De feestelijke onthulling van de naam van deze voorzieningen Albertros) was natuurlijk aanleiding tot een toast! En nog een paar…..

utedo breigutu

utedo breigutu

onthulling

onthulling

 

 

 

 

 

 

 

 

Naast nederlandse gasten trekt effekappe ook al redelijk veel buitenlanders: een amerikaans gezin van 5 is een aantal dagen wezen “hiken” vanuit Silkeros op de zomerboerderij Nordstølen en kwam laaiend enthousiast terug, er komen fransen, duitsers en grieken.

på tur   SAMSUNGNa een prachtig artikel over ons in het dagblad GD wat in het Gudbrandsdal van Lillehammer tot hier wordt verspreid reserveerde een noors jachtgezelschap de sæter in september om op sneeuwhoen (rype) te gaan jagen. We hebben de huurprijs verhoogd met 1 rype, dat wordt smullen!

artikel krant

artikel krant