Stage Leerlingen van praktijkschool Piter Jelles de Brêge uit Leeuwarden liepen stage en maakten een fantastisch avonturenbos voor de kinderen!

Een drietal leerlingen van praktijkschool Piter Jelles de Brêge uit Leeuwarden heeft een 8daagse stage op effekappe gelopen en een fantastisch avonturenbos voor de kinderen van huurders aangelegd. Gerard Zijlstra, Hilbrand Kramer en Jelmer Bremer zijn oud-leerlingen van Piet en hebben de reis naar Noorwegen samen met hun begeleidster Ida Feenstra gemaakt. Spannend, voor de meesten was het de eerste keer dat er gevlogen ging worden, Amsterdam-Oslo per KLM, en ook de treinreis Oslo-Lillehammer-Dombås-Lesja was een helemaal nieuwe ervaring… “super” was het meest gebruikte woord in het sms-contact wat ze onderweg onderhielden.

Super vonden ze ook het onderdak wat ze kregen, Ida de hytte Benteros en de mannen het appartement op Breigutu gård waar ze elk een kamer tot hun beschikking hadden. Na een rondgang over de boerderij en een heerlijke maaltijd lag men al vroeg onder de wol, moe van alle indrukken. De volgende dagen werd er keihard gewerkt: bomen omzagen en tot brandhout of materiaal voor speeltoestellen verwerken, machines gangbaar maken, tractorrijden maar vooral het bosje bij de boerderij omtoveren tot een aantrekkelijk en spannend speelbos voor kleine en grotere kinderen. Verrassend waren de creativiteit en de handigheid van de drie, de enorme energie die ze inzetten en het plezier waarmee gewerkt werd. Een schuilhut, een klauterbaan, schommel, klimboom, zandbak, wipwap en lapse tent verrezen uit hoofdzakelijk natuurlijk materiaal. Het geluid van motorzagen, hamers en schroefmachines was niet van de lucht. De tractor maakte overuren… En elke avond zette Sita met hulp van Ida en de jongens weer een heerlijke maaltijd op tafel om de krachten weer aan te vullen. En daarna was het relaxen bij het kampvuur met een gitaarmuziekje en gezang.

Zondag was een rustdag die werd gebruikt voor een uitstapje door Lordalen naar de zomerboerderij Nordstølen sæter. De schitterende herfstkleuren beschenen door de warme herfstzon waren overweldigend. De hellingen in alle tinten geel en rood, de blauwe lucht, het glasheldere water en de eeuwige sneeuw in de verte maakten een onvergetelijke indruk. Een eitje met spek bakken aan de oever van een rivier, waaruit je het water zomaar kunt drinken… wanneer maak je zoiets mee? Of zwemmen in smeltwater rechtstreeks van de sneeuw? Koud!!!!! Of een eland spotten die in een weilandje rustig staat te grazen? “Super” dus.

We hebben in het volgende filmpje een samenvatting gemaakt van de activiteiten tijdens de stageweek en bedanken nogmaals Hilbrand, Jelmer, Gerard en Ida van Piter Jelles de Brêge uit Leeuwarden voor een onvergetelijke tijd!

filmpje stage…………………………………………

Ondanks het feit dat het al half september is, blijven huurders de weg naar Breigutu gård vinden: komende week komt er een pas getrouwd paartje uit Zweden op huwelijksreis logeren in “the romantic cabin Benteros”, komen er nog gasten uit Beijin, China, en verblijven er jagers in Silkeros.

We zijn op Nordstølen hard bezig om Zegerros op te knappen, er is een tweepersoons slaapkamer gemaakt en de woonkamer wordt erg gezellig met de nieuwe betimmering en authentieke inrichting! Omdat er geen elektriciteit is, moet een aggregaat  de power voor zaagmachine, stofzuiger enz. leveren. We verwachten klaar te zijn voor de eerste sneeuw komt, in het volgende seizoen staan beide Silkeros en Zegerros klaar voor gasten uit de hele wereld om in Reinheimen  te bergwandelen, jagen, vissen, fotograferen, kortom van dit unieke gebied te genieten.

 

Geef een reactie