effekappe

Wat bezielt ons om met bijna zestig huis en haard, prima baan, kinderen en kleinkinderen achter te laten en in het koude Noorwegen een nieuwe uitdaging aan te gaan? Ik weet het niet. Misschien stroomt er nog wat verdund vikingbloed door onze aderen, misschien trekken de schone lucht, de rust, de natuur en de ruige elementen ons onbedwingbaar terug.

Terug, ja: we hebben ervaring in het noorse. Van 1999 tot 2007 woonden en werkten we er al, leerden er de taal, de gebruiken en om te gaan met de harde natuur. Soms erg mooi en soms erg moeilijk…

En nu? Wat willen we gaan doen? Waar? Voor wie?

Het plan: een bestaan opbouwen door gasten een verblijf aan te bieden om even helemaal los te komen van de drukke en hektische alledag. Weg van deadlines, files, overcomfort en stress om even terug te keren naar de basis van het leven. Kortom :

EFFE KAPPE NOU

We willen samen met gasten terug naar de “basic”, geen zware survivaltochten of halsbrekende toeren in rubberboten (hoewel dat, voor wie het wil, wel mogelijk is), maar genieten van de natuur waarvan we de vruchten plukken: visje vangen, paddestoelen zoeken, boompje kappen, vuurtje stoken, heerlijk eten. Samen uitstapjes maken in de omgeving, lopend, varend, rijdend, op ski’s, op de trekker…. En dan ’s avonds terugkomen in een prettig woonverblijf met alle basisbehoeften, zonder overbodige luxe maar wel comfortabel. Wie het leuk vindt kan helpen in de keuken, het werk op de boerderij of creatief aan de slag gaan met schilderen, keramiek, fotografie of gewoon voor de openhaard liggen niksen.

Waar? Na de verkoop van ons huis in Kubaard, Friesland, hebben we een locatie gevonden in Lora, een gehucht in de buurt van Dombås. De boerderij Breigutu met een tweetal hytter en een groot appartement op de tweede verdieping. Een schuur met stal en heeeel veel ruimte rond de boerderij. Verder een sæter, een zomerboerderij genaamd Nordstølen, bestaande uit twee hutten en een grote schuur gelegen in het nationaal park Reinheimen.

Op de kaart zie je de route van Breigutu naar Nordstølen

Alle lokaties moeten nog door ons worden opgeknapt en we hopen er in de zomer van 2013 de eerste gasten te kunnen ontvangen. Met dit blog houden we je op de hoogte van de vorderingen.

Voor wie? Voor iedereen die eens echt wil kennis maken met Noorwegen zonder daar zelf alles voor te moeten ontdekken en regelen. Wie samen met ons wil genieten van de oorspronkelijkheid.

7 gedachten over “effekappe

 1. Rinske

  He Sita en Piet
  Wat een mooi bericht, weer terug naar jullie Noorwegen.
  Wij gaan jullie volgen.
  groetjes, met dikke zoen van Arie en Rin

 2. Yvon

  Hallo Piet, jee dus dit zijn jullie plannen.
  Klinkt geweldig zeg.
  Weer terug naar Noorwegen.
  Zal je blog blijven volgen en wie weet komen we eens langs.
  Groet Yvon

 3. Tjalling Kloosterman

  Hoi Piet en Sieta ,

  Ik ha genoten fan jim moaie film en it avontoer wat jim mei san enthousiasme yn e holle ha..Ik wit seker dat it jim slagje sil.It docht my tinken oan it TV programma..Ik vertrek. Jim hiene der ek moai yn past !!
  Ik winskje jim alle sukses ta yn it moaie Noarwegen !!

  Groetnis fan ,

  Tjalling.

Geef een reactie