Omgeving

De boerderij die we gaan bewonen ligt in het buurtschap Lora, westelijk van Dombås. Het gebied wordt gerekend tot het noordelijke Gudbrandsdal en het dal is hier open en glooiend aan weerszijden van de rivier Lågen. Het bij de boerderij behorende land is gelukkig onderverhuurd aan de buurman want om 384,8 dekar ofwel 384800m2  zelf te onderhouden is ons wel wat te veel werk. De bospercelen die erbij horen kunnen we gebruiken voor de kap van ons eigen brandhout en timmerhout. De sæter, zomerboerderij, ligt op een hoogte van 1002 meter boven zeeniveau in een zijdal, het Lordal. Bekijk de kaart nog maar eens. Vergeet ook niet over te schakelen op satellietbeeld en om in- en uit te zoomen….Lang leve Google maps.

In de directe omgeving zijn een aantal noorse hoogtepunten te vinden die je in elke reisbrochure zult vinden:

* het Dovrefjell met z’n unieke landschap waarin zelfs muskusossen leven,

              *Åndalsnes aan de Romsdalsfjord met de beroemde Trollstigen-weg en       Trollveggen, de hoogste verticale rotswand van Europa en de Rauma spoorbaan,

*Rondane, een bijna onaards mooi berggebied,

*Bjorli, het meest sneeuwzekere wintersportgebied van Noorwegen,

*Otta, een leuk winkelstadje van waaruit op de rivier Sjoa wildwatervaren en raften wordt georganiseerd.

Nordstølen, de zomerboerderij, ligt als laatste sæter in het Lordal. Aan drie kanten omgeven door het nationaal park Reinheimen. Hier is de natuur nog helemaal de baas. Kuddes wilde rendieren trekken hier rond,

elanden, reeen en edelherten zijn algemeen en worden bejaagd door vossen, lynxen, veelvraten en zelfs wolven. In de Åndalsnes  Avis, een plaatselijke krant trof ik afgelopen week een artikel aan waarin verteld wordt van het in Lordalen neerschieten van een meer dan 40 kg zware mannetjeswolf die een dertigtal schapen en lammeren zou hebben aangevallen……  Wie z’n noorse taal eens wil oefenen moet het artikel maar eens proberen te ontcijferen. Verder staat er een leuk filmpje op You tube over een veelvraat, een jerv, die een rendierkadaver bekluift. Natuur te over dus…

Een volgende keer meer.

1 gedachte op “Omgeving

  1. Ella en Sjef Bergers

    Piet en Sita, veel succes met de voorbereidingen! Wij blijven jullie vorderingen zeker volgen en komen beslist een keer in Noorwegen kijken.

    Ella enSjef

Geef een reactie